Plukken en ontwollen

De onderwol bij langharen, het pluizige haar wat de vacht ook dof maakt, moet verwijderd worden. Vaak blijft de onderwol in de vacht zitten, omdat de langhaar kat deze er niet meer uit kan wassen of de eigenaar niet diep genoeg in de vacht kamt. Dan ontstaan er klitten en soms zelfs verviltingen. Als de klitten er eenmaal zitten laat een kat laat zich vaak niet meer kammen, omdat klitten/vervilting erg pijnlijk is.
De korthaar kan zelf makkelijker de onderwol eruit wassen, maar soms als ze iets onder de leden hebben of te dik of oud zijn, moeten ook zij een handje geholpen worden. Of als de kat gewoon een keer lekker doorgekamd mag worden.

Scheren

Een kat die te veel klitten heeft, heeft de hele dag pijn. Indien de vacht zo veel klitten bevat of helemaal vervilt is dan is scheren (zonder narcose) de enige optie. De kat zal zich daarna weer veel fijner voelen.


Zonder dat de kat problemen met de vacht heeft, kan ze ook geschoren worden. In sommige gevallen is dat vanwege het vele haar verlies, haarballen spugen of omdat het erg warm is, er zijn diverse redenen te noemen.

De oude en zieke kat

Als de kat (alle soorten katten, ook de kortharigen) ouder wordt, niet meer zo lenig is of ziek is, zal de vachtverzorging minder vaak gebeuren of helemaal niet. De haren van de vacht staan uit elkaar, de vacht is vettig of blijft continue klitten.

Het is dan noodzaak om de kat een handje te helpen dmv plukken/kammen/ontwollen/scheren.